Cudowna moc lawendy


Autor: Anna Stępień

Piękno tej rośliny to nie tylko jej wygląd – srebrno zielona łodyżka i fioletowe kwiaty. Lawenda od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych.

Lecznicze właściwości lawendy znano już przed wiekami. Obecnie można ją stosunkowo łatwo dostać czy to w formie herbatek, ziół, olejku eterycznego, czy też jako dodatek do kosmetyków.
W celach leczniczych wykorzystuje się całą naziemną część rośliny.
Jeśli chodzi o zewnętrzne zastosowanie lawendy, najlepiej nadają się do tego lawendowe olejki.  Nacieranie bolących miejsc pomaga przy reumatyzmie, rozmaitych urazach, naciągniętych mięśniach, a także zapaleniach nerwów oraz bólach głowy.
Olejek wspomaga również leczenie niewielkich ranek na skórze, powierzchownych stanów zapalnych, a także jest pomocny przy leczeniu grzybic.
Inhalacja rozcieńczonego olejku uspokaja, relaksuje mięśnie, a także przyśpiesza leczenie przeziębień i grypy.
Olejek dodany do kąpieli poprawia obieg krwi oraz ożywia cały organizm.
Jeżeli masz kłopoty z zasypianiem, nie wysypiasz się lub po prostu chcesz wysypiać się jeszcze lepiej (kto tego nie pragnie?), spryskaj pościel olejkiem lawendowym, rozcieńczonym uprzednio w wodzie. Możesz również kupić suszoną lawendę, owinąć ją kawałkiem luźno tkanego płócienka i włożyć pod poduszkę. Niektórzy doradzają, aby lawendę zmieszać z innymi ziołami, a konkretnie tymiankiem, rumiankiem i chmielem.
W kosmetykach szukaj lawendy przede wszystkim w płynach do kąpieli oraz kosmetykach myjących i tonizujących do twarzy (zwłaszcza jeśli Twoja skóra łatwo ulega podrażnieniom).

Anna Stępień

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Corokia - niezwykła roślina doniczkowa z Nowej Zelandii

Celozja

Sansewieria - długa jak język teściowej

Opuncja - najłatwiejszy kaktus do uprawy w doniczce w domu.

Palma Madagaskaru (Pachypodium Lamera) - imponujący sukulent

Mój grubosz - Uszy Shreka

Pandan - czyli wyhoduj drzewo w doniczce -:)