Masz ochotę spróbować grillowanej opuncji?

 


Wiecie że segmenty opuncji można upiec na grillu lub w ognisku i zjeść? Są one popularnym składnikiem kuchni meksykańskiej i są bardzo zdrowe.

Jak przygotować i zjeść opuncję z grilla/ogniska?

Najważniejszym krokiem jest usunięcie kolców. Można to zrobić na kilka sposobów:
  • Obieranie - użyj obieraczki do ziemniaków, aby usunąć kolce i zewnętrzną skórkę.
  • Wyskrobanie - nożem lub szczotką wyskrob małe kolce (glochidy), które są prawie niewidoczne, ale mogą być bardzo uciążliwe. Pamiętaj o rękawiczkach.
  • Sparzenie - niektórzy zalecają krótkie sparzenie liści we wrzącej wodzie po usunięciu kolców, aby jeszcze bardziej zmiękczyć tkankę i usunąć pozostałe glochidy.
Po usunięciu kolców i ewentualnym sparzeniu, iście opuncji można pokroić na kawałki (np. paski lub kostkę) i przygotować na grillu.
Najlepiej pokrojone fragmenty posolić, skropić oliwą i sokiem z limonki, a następnie grillować do miękkości. Opuncja świetnie smakuje jako dodatek do mięs (np. tacos z grillowanym mięsem i opuncją).
Pamiętajcie że młodsze liście są zazwyczaj bardziej delikatne i łatwiejsze do przygotowania. Smak opuncji jest lekko kwaskowaty i może przypominać mieszankę fasoli, ketmii i szparagów.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Magiczny sposób na nowe liście u zamiokulkasa

Gdy sansewieria zwija liście

Jakiej doniczki nie lubi grudnik?

Drzewko szczęścia - poprawia samopoczucie i oczyszcza powietrze

"Domowa" odżywka dla anturium która czyni cuda!