czwartek, 19 lipca 2012

Drzewko szczęścia - czyli nasz ukochany grubosz

Grubosz (source: Wikimedia)
Grubosz
jest rośliną pochodzącą z Południowej Afryki. Jego rodzina jest ogromna i obejmuje ponad 300 gatunków.
W Polsce sprzedawanych jest najwyżej 20 z nich z czego najpopularniejszym jest grubosz drzewiasty czyli ”Crassula arborescens”, zwany popularnie drzewkiem szczęścia .
W warunkach domowych Grubosz drzewiasty może osiągnąć nawet jeden metr wysokości.

Stanowisko
Roślina, jak większość sukulentów, powinna mieć pełny dostęp do światła. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli jest brak cyrkulacji powietrza, to słońce może poparzyć liście. Zatem w upały zadbajmy o pozostawienie otwartego okna.
Można też jeśli ktoś ma takie możliwości wystawiać roślinę na dwór, jednak trzeba ją najpierw zahartować. Grubosz zniesie temperatury nawet do 5 stopni, do domu może zatem wrócić dopiero we wrześniu.
W okresie spoczynku jesienią i zimą staramy się roślinie zapewnić nieco chłodniejsze stanowisko, w którym panuje temperatura około 12 – 17 ºC. 

Rozmnażanie
Bardzo łatwe, przez sadzonki z pędów lub przy pomocy sadzonek liściowych.
Polecam posadzenie takich sadzonek (czy liści) w doniczce przykrytej podziurawionym workiem foliowym - znakomicie się przyjmują.

Podlewanie i nawożenie
Roślinę nawozimy w okresie wzrostu, szczególnie gdy widać przyrosty nowych liści.
Co do podlewania grubosz podobnie jak inne sukulenty nie znosi przelania, gdyż może się to skończyć zgnilizną korzeni.
Podlewamy, gdy podłoże jest lekko przesuszone. W okresie spoczynku, zwłaszcza gdy roślina znajduje się w chłodniejszym miejscu, należy bardzo ograniczyć podlewanie. 

Na koniec ciekawostka - z grubosza można bardzo łatwo zrobić drzewko bonsai.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz