Portulakaria krzewiasta - słoniowy krzew
Licencja: Creative Commons CC0 1.0 |
Ten przysmak słoni bardzo dobrze rośnie w uprawie doniczkowej, pod warunkiem, że poświęcimy mu trochę uwagi.
Stanowisko
Pochodzi z RPA, dlatego nic dziwnego, że lubi jasne, ciepłe, ale i przewiewne pomieszczenie. Oczywiście, w upalne dni, szczególnie w samo południe trzeba ją osłaniać od palących promieni słonecznych.
Niestety, w domu nie urośnie tak wysoko jak w naturze, za to może służyć do kształtowania jako drzewko bonsai!
Uprawa
Wymaga dobrze przepuszczalnej ziemi (typowo mieszanka dla sukulentów) z dobrym drenażem. Lubi też doniczkę nie powlekaną, tak by woda mogła szybko odparować.
Nadmiar wody to najczęstsza przyczyna śmierci tej rośliny w uprawie domowej.
W okresie spoczynku od października do kwietnia Portulakari prawie nie podlewamy!
Nawozimy nawozem dla kaktusów, ale w dawce dwa razy słabszej od zalecanej!
Rozmnażanie
Bardzo łatwe rozmnażać z sadzonek.
Sadzonki ukorzeniamy w płaskim pojemniku w ziemi z dużym dodatkiem piasku. Miejsca cięcia powinny wyschnąć, dlatego zanim sadzonki włożymy do ziemi powinny pozostawione przez kilka dni w spokoju.
Po kilu tygodniach młoda roślina ukorzeni się, i będzie ją można przesadzić do doniczki.
Ciekawostka
Liście tej rośliny są jadalne również dla człowieka!
W Afryce żucie liści pomaga na stany zapalne gardła i jamy ustnej a sok pomaga na pęcherze, otarcia, krosty, pryszcze i inne dolegliwości skórne.
Komentarze
Prześlij komentarz