Rose de Resht (Róża Damasceńska)
Kontynuując prezentowanie zdjęć róż które wykonaliśmy w Sopocie dziś Rose de Resht:
Niestety, róże damasceńskie na rabacie w Sopocie już przekwitły i udało się sfotografować tylko ten jeden egzemplarz, który już zaczynał odczuwać skutki słonecznej pogody.
Róża pochodzi z Persji i fachowcy uważają, że do Europy trafiła w roku 1950.
Czytałam gdzieś jednak, że Nancy Lindsay, kolekcjonerka roślin, podróżniczka i pisarka ogłosiła, że w 1940 roku znalazła i sprowadziła z północnej Persji nową odmianę. Było to w okolicach miasta Rasht (Raszt) - stąd róża przyjęła swoją nazwę.
Są i tacy, którzy uważają że była to fantasmagoria Nancy i róża jest jakąś zaginioną odmianę z Francji. Panuje opinia że Rose de Resht nie jest typowym przedstawicielem róż damasceńskich i zaliczana jest również do róż portlandzkich.
Róża jest bardzo odporna, znosi nawet temperaturę -32 stopni. Jedynie czego nie lubi to palącego słońca.
Co roku cięcie bardzo lekkie, kosmetyczne, jedynie w celu odmłodzenia starszych egzemplarzy zaleca się co kilka lat mocne cięcie wczesną wiosną.
Uwaga dla łasuchów 😁
Płatki doskonale nadają się na konfitury!
Niestety, róże damasceńskie na rabacie w Sopocie już przekwitły i udało się sfotografować tylko ten jeden egzemplarz, który już zaczynał odczuwać skutki słonecznej pogody.
Róża pochodzi z Persji i fachowcy uważają, że do Europy trafiła w roku 1950.
Czytałam gdzieś jednak, że Nancy Lindsay, kolekcjonerka roślin, podróżniczka i pisarka ogłosiła, że w 1940 roku znalazła i sprowadziła z północnej Persji nową odmianę. Było to w okolicach miasta Rasht (Raszt) - stąd róża przyjęła swoją nazwę.
Są i tacy, którzy uważają że była to fantasmagoria Nancy i róża jest jakąś zaginioną odmianę z Francji. Panuje opinia że Rose de Resht nie jest typowym przedstawicielem róż damasceńskich i zaliczana jest również do róż portlandzkich.
Róża jest bardzo odporna, znosi nawet temperaturę -32 stopni. Jedynie czego nie lubi to palącego słońca.
Co roku cięcie bardzo lekkie, kosmetyczne, jedynie w celu odmłodzenia starszych egzemplarzy zaleca się co kilka lat mocne cięcie wczesną wiosną.
Uwaga dla łasuchów 😁
Płatki doskonale nadają się na konfitury!
Komentarze
Prześlij komentarz