Opuncja, jak jeść owoce tego kaktusa?
Opuncja jadalna, zwana również figą kaktusową to nowość na naszych stołach.
Coraz częściej takie owoce można kupić naszych marketach np. Biedronce czy Lidlu wyglądają bardzo ciekawie, ale zaraz rodzą się pytania:
Jak zjeść taki owoc?
Czy warto go kupić, jakie witaminy zawiera?
I w końcu: Czy można wyhodować opuncję jadalną w domu?
Jagoda opuncji, wyglądająca jak pękata śliweczka o kolorze zielonkawo-czerwonym.
W środku być biało-kremowa, żółta, różowa albo pomarańczowa.
Ale uwaga, nie powinniśmy sięgać po owoce gołą ręką, bowiem na powierzchni są drobniutkie ciernie. Dlatego obieramy je w rękawicy odcinając dwa końce i ściągamy skórkę.
Owoc jest bardzo smaczny, słodkawo-kwaśny. Na dodatek jest bogaty w witaminy i minerały.
⪧ witaminę A (wspomagająca wzrok),
⪧ witaminę E (witamina młodości),
⪧ witaminy z grupy B (zapewniające dobre funkcjonowanie układu nerwowego),
Minerały takie jak: wapń, żelazo, potas, fosfor i krzem.
Ponadto w jagodach znajdziemy flawonoidy (o właściwościach przeciwutleniających), laktony (działające przeciwnowotworowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo), terpeny (działające uspokajająco), betalainy (o właściwościach antynowotworowych), kwasy omega-6, fitosterole i błonnik.
Najlepsze do jego uprawy będzie specjalne podłoże do kaktusów i sukulentów. Można też stosować mieszankę ziemi z dodatkiem piasku i drobnego żwiru.
Opuncję podlewamy bardzo oszczędnie, niewielkimi ilościami wody i tylko po całkowitym przeschnięciu podłoża.
I oczywiście pamiętamy, że opuncja jak każdy kaktus kocha słońce!
Coraz częściej takie owoce można kupić naszych marketach np. Biedronce czy Lidlu wyglądają bardzo ciekawie, ale zaraz rodzą się pytania:
Jak zjeść taki owoc?
Czy warto go kupić, jakie witaminy zawiera?
I w końcu: Czy można wyhodować opuncję jadalną w domu?
Jagoda opuncji, wyglądająca jak pękata śliweczka o kolorze zielonkawo-czerwonym.
W środku być biało-kremowa, żółta, różowa albo pomarańczowa.
Ale uwaga, nie powinniśmy sięgać po owoce gołą ręką, bowiem na powierzchni są drobniutkie ciernie. Dlatego obieramy je w rękawicy odcinając dwa końce i ściągamy skórkę.
Owoc jest bardzo smaczny, słodkawo-kwaśny. Na dodatek jest bogaty w witaminy i minerały.
Owoc opuncji zawiera
⪧ witaminę: C (cudowny przeciwutleniacz),⪧ witaminę A (wspomagająca wzrok),
⪧ witaminę E (witamina młodości),
⪧ witaminy z grupy B (zapewniające dobre funkcjonowanie układu nerwowego),
Minerały takie jak: wapń, żelazo, potas, fosfor i krzem.
Ponadto w jagodach znajdziemy flawonoidy (o właściwościach przeciwutleniających), laktony (działające przeciwnowotworowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo), terpeny (działające uspokajająco), betalainy (o właściwościach antynowotworowych), kwasy omega-6, fitosterole i błonnik.
Opuncję można uprawiać jako roślinę doniczkową.
To dobra wiadomość. Kaktus ten jest bardzo łatwy w uprawie w doniczce w domu. Najlepsze do jego uprawy będzie specjalne podłoże do kaktusów i sukulentów. Można też stosować mieszankę ziemi z dodatkiem piasku i drobnego żwiru.
Opuncję podlewamy bardzo oszczędnie, niewielkimi ilościami wody i tylko po całkowitym przeschnięciu podłoża.
I oczywiście pamiętamy, że opuncja jak każdy kaktus kocha słońce!
Komentarze
Prześlij komentarz