Peperomia Kędzierzawa (Rosso) - jedna z ładniejszych odmian peperomii
Peperomia kędzierzawa (Peperomia caperata), odmiana 'Rosso', jest jedną z najbardziej spektakularnych roślin doniczkowych. Jej liście, z różnymi odcieniami zieleni, szarościami i różowym spodem, sprawiają wrażenie, jakby pochodziła z innego świata. Większość z ponad tysiąca odmian peperomii wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej. Wszystkie mają podobne wymagania uprawowe i są idealne do domów, osiągając zaledwie 20-30 cm wysokości.
ŚWIATŁO
Peperomia najlepiej rośnie w miejscu jasnym, ale nie lubi bezpośredniego oddziaływania słońca. Radzi sobie również przy specjalnym, sztucznym oświetleniu fluorescencyjnym.
PODLEWANIE
Bądź ostrożny – przed ponownym podlaniem rośliny, górna warstwa ziemi w doniczce powinna być sucha. Zbyt częste podlewanie może prowadzić do żółknięcia liści i ostatecznie do gnicia korzeni. Polecam metodę podlewania przez podsiąkanie, czyli wlewanie wody do podstawki.
NAWOŻENIE
Raz w miesiącu wiosną i latem, w okresie wzmożonej wegetacji. Tak jak zawsze zalecam stosowanie nawozu dla kwiatów w ilości 1/2 zalecanej na opakowaniu dawki.
TEMPERATURA
Minimum 15 °C. Latem zniesie nawet 28 °C. Trzeba pamiętać że zimno oraz przeciągi uszkadzają liście.
PODŁOŻE
Wystarczająca będzie zwykła gleba doniczkowa, ale ja mam też swój patent, używam dobrej(!) ziemi z kretowisk.
PRZESADZANIE
Tylko wtedy, gdy korzenie rośliny przerastają doniczkę. Przy przesadzaniu trzeba pamiętać o dobrym drenażu.
PIELĘGNACJA i ROZMNAŻANIE
Przycinanie peperomii stymuluje jej wzrost. Z otrzymanych w ten sposób sadzonek liściowych lub wierzchołkowych łodyg, możemy łatwo wyhodować nowe rośliny. Wystarczy pozwolić odciętym końcom liści lub łodyg wyschnąć przed posadzeniem ich w glebie.
Powodzenia w uprawie!
Komentarze
Prześlij komentarz