Peperomia Kędzierzawa (Peperomia Caperata) odmiana Rosso jest jedną z najbardziej efektownych roślin doniczkowych. Zestawienie kolorów od różnych odcieni zieleni, poprzez szarości do różanego spodu liści robi wrażenie, jakby była to roślina nie z tego świata.
Większość z ponad tysiąca odmian peperomii pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Wszystkie rośliny mają zbliżone wymagania odnośnie hodowli, ponadto doskonale nadają się do mieszkań, bowiem osiągają najwyżej 20-30 cm wysokości.
ŚWIATŁO
Peperomia najlepiej rośnie w miejscu jasnym, ale nie lubi bezpośredniego oddziaływania słońca. Radzi sobie również przy specjalnym, sztucznym oświetleniu fluorescencyjnym.
PODLEWANIE
Ostrożnie, przed kolejnym podlaniem górna część gleby w doniczce powinna przeschnąć.
Nadmierne podlewanie powoduje żółte liście i w konsekwencji zgniliznę korzeni. Osobiście polecam podlewanie przez podsiąkanie (woda wlewana na podstawkę).
NAWOŻENIE
Raz w miesiącu wiosną i latem, w okresie wzmożonej wegetacji. Tak jak zawsze zalecam stosowanie nawozu dla kwiatów w ilości 1/2 zalecanej na opakowaniu dawki.
TEMPERATURA
Minimum 15 °C. Latem zniesie nawet 28 °C. Trzeba pamiętać że zimno oraz przeciągi uszkadzają liście.
PODŁOŻE
Wystarczająca będzie zwykła gleba doniczkowa, ale ja mam też swój patent, używam dobrej(!) ziemi z kretowisk.
PRZESADZANIE
Tylko wtedy, gdy korzenie rośliny przerastają doniczkę. Przy przesadzaniu trzeba pamiętać o dobrym drenażu.
PIELĘGNACJA i ROZMNAŻANIE
Peperomię można przycinać, pobudza to jej wzrost.
Z tak otrzymanych sadzonek liściowych, sadzonek z wierzchołków łodyg łatwo otrzymamy nowe rośliny. Trzeba jedynie przed wsadzeniem sadzonki do gleby pozwolić wyschnąć odciętym końcom liści lub łodyg.
Powodzenia w uprawie!
Komentarze
Prześlij komentarz