Kaktus do jedzenia, czyli opuncja figowa


🌵 N początek dobra wiadomość: opuncję figową można z powodzeniem uprawiać w doniczce w mieszkaniu. Jest ona łatwa w pielęgnacji, ale trzeba uważać , jeśli ma się w domu małe dzieci i zwierzęta. A to z uwagi na ostre kolce!

🌵Opuncja figowa preferuje stanowiska słoneczne, najlepiej południowe parapety. Latem można wystawić ją na balkon lub taras, ale należy stopniowo przyzwyczajać ją do silnego słońca, aby uniknąć poparzeń liści. Zimą roślina powinna znajdować się w chłodniejszym pomieszczeniu (około 10-15°C), aby mogła przejść w stan spoczynku.

🌵 Podlewamy oszczędnie, dopiero gdy ziemia w doniczce całkowicie przeschnie, gdyż nadmiar wody może powodować gnicie korzeni.

A teraz gorsza wiadomość: kwitnienie opuncji figowej jest możliwe w domowych warunkach, ale wymaga to odpowiedniego stanowiska i pielęgnacji. Jeśli zapewnisz jej dobre warunki, jest szansa, że zakwitnie i wyda owoce. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ owocowanie może nastąpić dopiero po kilku latach.
Dodatkowo trzeba pamiętać, że Opuncja figowa jest rośliną obcopylną, co oznacza, że do zapylenia kwiatów potrzebny jest pyłek z innej rośliny. Jeśli chcesz zwiększyć szanse na owocowanie, możesz zapylić kwiaty ręcznie. W tym celu należy pobrać pyłek z jednego kwiatu i przenieść go na inny kwiat za pomocą pędzla.

Owoce opuncji figowej dojrzewają latem. Dojrzały owoc jest miękki i ma lekko fioletowy kolor. Owoce opuncji figowej są jadalne, ale przed ich spożyciem należy usunąć kolce.

Owoc opuncji ma świetny, specyficzny smak. Przy zbiorze trzeba pamiętać, że owoc barwi ręce bardziej niż czerwone buraki.
Opuncja figowa jest używana w kosmetyce, ale też w ziołolecznictwie i przemyśle.
W 100 g suchej masy owoców znajduje od 19 do 25 gramów węglowodanów prostych (glukoza i fruktoza); od 13 do 13,8 g białka i jedynie ok. 1g tłuszczów. Opuncja figowa zawiera wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie np. witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminy z rozpuszczalne w tłuszczach np. B-karoten i witaminę E.
👉 Roślina stosowana jest przede wszystkim wewnętrznie na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Wykazuje ona również pozytywny wpływ na wątrobę i leczenie infekcji grzybiczych, także jako środek na reumatyzm, rumień i przewlekłe choroby skórne.
Świeże owoce opuncji po spożyciu szybko dają uczucie sytości, co wiąże się z wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz wpływem rośliny na metabolizm glukozy. Właściwości te wykorzystuje się w preparatach odchudzających zawierających wyciąg z figi indyjskiej.
Opuncja wspomaga metabolizm tłuszczów, hamuje ich wchłanianie z przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, ułatwia kontrolę zjadanych porcji poprzez zahamowanie apetytu.


Komentarze