Podbiał kwitnie - zaczyna się tarło szczupaka
Dziś z żoną wybraliśmy się na długi spacer nad rzeką. Na brzegu, na piasku znaleźliśmy całe połacie kwitnącego podbiału. Wędkarze wiedzą, kiedy kwitnie podbiał - szczupak odbywa tarło.
Ale wracając do Podbiału. Podbiał pospolity (Tussilago farfara L.) to występująca w całej Polsce roślina z rodziny astrowatych. Jest znana ze swoich właściwości leczniczych.
Ten mały kwiatek osiąga wysokość do 30 cm. Żółte kwiatki w kształcie koszyczków pojawiają się wczesną wiosną jeszcze zanim rozwiną się liście. Dobrze to widać na zdjęciu, bo kwiat jakby wyrastał wprost spod piasku.
Podbiał jest ceniony jako roślina lecznicza, z uwagi na liczne substancje czynne: śluzy, saponiny, flawonoidy, inulinę i sole mineralne. Nasze babcie stosowały napary z podbiału podczas problemów z kaszlem, zapaleniem oskrzeli, katarem, chrypką czy bólem gardła.
Ponadto zielarze zalecają podbiał na łagodzenie objawów owrzodzeń żołądka i dwunastnicy.
Ciekawostki.
👉 Podbiał był stosowany leczniczo już w starożytności.
👉 Młode liście podbiału mogą być spożywane na surowo np. dodawane do sałatek. Listki mają lekko słodkawy smak, ale uwaga, spożywanie surowych liści podbiału w dużych ilościach może powodować problemy żołądkowe.
👉 Bardzo popularne w niektórych rejonach kraju (np. na Podlasiu) jest nalewka na liściach podbiału.
Nalewka z podbiału - prosty przepis
Składniki:
50 kwiatów podbiału, 500 ml wódki, 250 ml wody, 200 g cukru, 1 cytryna
Przygotowanie:
- Kwiaty podbiału dokładnie umyj i osusz.
- Włóż je do słoika.
- Cytrynę sparz, pokrój w plastry i dodaj do kwiatów.
- Zalej wszystko wódką i wodą.
- Słoik szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
- Po tym czasie przecedź nalewkę i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
- W międzyczasie zagotuj wodę z cukrem, aby uzyskać syrop.
- Wystudzony syrop dodaj do nalewki i dokładnie wymieszaj.
- Przelej nalewkę do butelek i szczelnie zamknij.
- Odstaw nalewkę na co najmniej 3 miesiące, aby dojrzała.
Uwagi:
- Do nalewki możesz użyć świeżych lub suszonych kwiatów podbiału.
- Zamiast wódki możesz użyć spirytusu.
- Nalewka z podbiału ma gorzkawy smak, dlatego możesz dodać do niej więcej cukru lub miodu.
- Nalewka z podbiału ma właściwości lecznicze, m.in. wykrztuśnie, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Komentarze
Prześlij komentarz