sobota, 20 września 2014

Jukka (Yucca) - popularna roślina w polskich domach


Jukka (Yucca L.) – tej rośliny z rodziny agawowatych nie trzeba chyba przedstawiać nikomu. Charakterystyczne, przypominające bagnet liście wyrastają z zdrewniałego pnia.
W naturze roślina występuje w Ameryce Północnej, Ameryce Środkowej i na Azorach.
W Polsce jest bardzo popularna z uwagi na łatwość uprawy.

Yucca elephantipes en 'Silver Star' plant. (źródło:Wikipedia)

Jukka występuje w różnych odmianach, a w wielu krajach jest rośliną użytkową. Niektóre gatunki wydają sporej wielkości owoce nazywane bananami jukki, które po upieczeniu przypominają w smaku ziemniaki.
Łodygi kwiatowe są spożywane przez Indian w sposób podobny jak u nas szparagi.
Największą wartość mają jednak mocne liście. Wyrabia się z nich sznurek, pasy, sandały, kosze, drabiny, kołyski, maty a nawet odzież. 
Już w czasach prehistorycznych wykorzystywano korzenie jukki na szampon lub środek do mycia ciała.
Wyschnięta roślina jest też wykorzystywana jako „podpałka” przy rozpalaniu ogniska.

Uprawa i pielęgnacja
Roślina jest bardzo łatwa w uprawie, pod warunkiem zapewnienia jej dobrego oświetlenia. Jukka osiąga pełnię swej urody, jeśli przez co najmniej trzy godziny dziennie padają na nią promienie słońca.
Latem można ją wystawiać na balkon, werandę, czy do ogrodu. Podlewamy umiarkowanie (roślina nie może stać w wodzie). Zimą można lekko przesuszyć podłoże.
Trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu z kurzu liści, robimy to delikatnie, wilgotną szmatką. Osobiście nie polecam środków do nabłyszczania.

Jeśli młoda roślina dobrze rośnie, powinniśmy przesadzić ją co roku do większych doniczek.
U roślin starszych, wyrośniętych, które rosną w dużych doniczkach wymienia się tylko górną warstwę ziemi. Nawozimy umiarkowanie i tylko wtedy, gdy roślina rośnie intensywnie.

Roślina łatwo rozmnaża się przez podział, ukorzenianie odrostów korzeniowych, lub przez ukorzenianie kawałków pnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz