wtorek, 2 września 2014

Słonecznik, dziecko słońca

Słoneczniki to bardzo radosne, odznaczające się ciekawymi barwami kwiaty.
Nazwę swoją zawdzięczają miłości do promieni słonecznych, za którymi podążają "twarzyczki" kwiatów w słoneczne dni.

Kiedyś, przejeżdżając przez polską wieś niemal w każdym ogródku można było dostrzec słoneczniki. Teraz, nie są zbyt często spotykane, a szkoda bo ich uprawa jest łatwa. Ponadto, obok swoich właściwości ozdobnych dostarczają zdrowe i smaczne pestki.

Uprawa i pielęgnacja
Obecnie w sprzedaży jest wiele odmian słonecznika. Możemy też wysiać pestki, które przechowaliśmy zebrane w poprzednim roku z własnych roślin.
Najczęściej wysiewa się go w kwietniu, gdy miną już przymrozki na głębokości około 2-3 cm.
Warto oznaczyć miejsce w którym zostały wysiane, by przez przypadek nie zniszczyć młodych siewek podczas odchwaszczania.
Stanowisko dla słonecznika powinno być nasłonecznione i osłonięte od wiatru (np. przy ogrodzeniach czy ścianach budynków), bo łatwo mogą się złamać.
Roślina jest bardzo żarłoczna - lubi żyzną, dobrze nawożoną glebę.

Właściwości zdrowotne
Z kwiatów produkuje się leki przeciwmalaryczne i przeciwgorączkowe, ale największe zastosowanie mają dojrzałe pestki.
Nasiona zawierają dużo magnezu, dzięki czemu ich spożywanie obniża ciśnienie krwi. Poza magnezem pestki zawierają cynk, wapń, żelazo, potas, i wiele różnych makro- i mikroelementów.
Uważa się, że spożywanie nasion słonecznika korzystnie wpływa na bóle migrenowe, poprawia widzenie, działa zbawiennie na system nerwowy.
To nie koniec, słonecznik zmniejsza ryzyko zawałów serca i udaru mózgu, oraz wzmacnia system  immunologiczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz