Fusy z kawy, jednak nie zawsze dobre dla roślin?


Nie wiem czy pamiętacie mój wpis: Dlaczego fusy z kawy mogą, ale nie muszą być świetnym nawozem dla roślin doniczkowych?

Okazuje się, że naukowcy z Australii zbadali skuteczność fusów z kawy jako nawozu dla roślin. Badacze z Uniwersytetu w Melbourne zastosowali bezpośrednio fusy z zużytej kawę na ziemię wokół brokułów, pora, rzodkiewki i słoneczników. Chociaż wydawało się, że fusy poprawiły strukturę gleby, to w rezultacie zahamowały wzrost wszystkich badanych roślin
Naukowcy zauważyli również, że wszelkiego rodzaju niekompostowane resztki kuchenne mogą również stwarzać warunki do powstawania pleśni, a także przyciągać do rośliny niepożądane grzyby, bakterie i komary.

Dlatego naukowcy podkreślają, że fusy z kawy nie są w rzeczywistości nawozami i aby dać roślinom jakiekolwiek składniki odżywcze potrzebują trochę czasu, aby rozłożyć się w pryzmie kompostowej. 


Komentarze