Stokrotki, kwiatki nie tylko na rabatki ale również na talerz


Stokrotki to kwiatki, które kojarzą mi się z radością. 
Dlaczego?
Bo wiosną, kiedy tylko zaczyna się zielenić trawa pojawiające się wśród zieleni stokrotki cieszą oczy i przynoszą uciechę że to już wiosna.
   
Ale okazuje się, że te niepozorne kwiatki, mają właściwości lecznicze. Na przykład słynny angielski król Henryk VIII codziennie zjadał stokrotki, które przynosiły mu ulgę w dolegliwościach żołądkowych i dnie moczanowej! (źródło).

I rzeczywiście, kwiat stokrotki zawiera garbniki, kwasy organiczne, śluz, saponiny triterpenowe, olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy fenolowe oraz znaczne ilości soli mineralnych. Przeprowadzone badania nad surowcem wykazały wyższe zawartości flawonoidów w kwiatostanach dzikiej stokrotki i jej odmianach niż w samych liściach. (źródło).

Czy miał rację król Henryk stosując stokrotki w codziennej diecie?
Badania kliniczne pokazują że tak. Stokrotki wspierają pracę wątroby, usprawniają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, czyszczą krew z kwasu moczowego, poprawiają trawienie mają właściwości przeciwzapalne i lekko moczopędne.

A na moim blogu były już wpisy poświęcone stokrotkom:

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Magiczny sposób na nowe liście u zamiokulkasa

Gdy sansewieria zwija liście

Jakiej doniczki nie lubi grudnik?

"Domowa" odżywka dla anturium która czyni cuda!

Choroby roślin. Co trzeba robić, gdy liście żółkną i opadają?

Drzewko szczęścia - poprawia samopoczucie i oczyszcza powietrze

Podstawowy błąd przy uprawie roślin doniczkowych - za dużo nawozu