Gorczycznik pospolity prosto z Warszawy



Kiedy na jednym z trawników na Woli w Warszawie dostrzegłam tą roślinę, z daleka byłam pewna że to rzepak. Po bliższym przyjrzeniu rozpoznałam że jest to Gorczycznik Pospolity (Barbarea vulgaris) nazywany również zielem św. Barbary.

Nie wiem czy wiecie, ale młode liście ( na surowo albo gotowane) mogą być składnikiem sałatek. Można też przyrządzać je jak szpinak. 
Kiedy mamy łagodną zimę, świeże liście są dostępne cały rok!
A na dodatek (jak przystało na roślinę z rodziny kapustowatych) młode pędy kwiatowe zanim otworzy się kwiatostan można przyrządzić jak brokuły!

Gorczycznik Pospolity to roślina dwuletnia, bardzo pospolita w Polsce. Porasta przydroża, groble, nasypy, wysypiska czy pola. Jak widzicie, natura sama dostarcza nam roślin, które z korzyścią dla zdrowia, mogą znaleźć się na naszym stole.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Magiczny sposób na nowe liście u zamiokulkasa

Gdy sansewieria zwija liście

Jakiej doniczki nie lubi grudnik?

"Domowa" odżywka dla anturium która czyni cuda!

Choroby roślin. Co trzeba robić, gdy liście żółkną i opadają?

Drzewko szczęścia - poprawia samopoczucie i oczyszcza powietrze

Podstawowy błąd przy uprawie roślin doniczkowych - za dużo nawozu