Gorczycznik pospolity prosto z Warszawy
Kiedy na jednym z trawników na Woli w Warszawie dostrzegłam tą roślinę, z daleka byłam pewna że to rzepak. Po bliższym przyjrzeniu rozpoznałam że jest to Gorczycznik Pospolity (Barbarea vulgaris) nazywany również zielem św. Barbary.
Nie wiem czy wiecie, ale młode liście ( na surowo albo gotowane) mogą być składnikiem sałatek. Można też przyrządzać je jak szpinak.
Kiedy mamy łagodną zimę, świeże liście są dostępne cały rok!
A na dodatek (jak przystało na roślinę z rodziny kapustowatych) młode pędy kwiatowe zanim otworzy się kwiatostan można przyrządzić jak brokuły!
Gorczycznik Pospolity to roślina dwuletnia, bardzo pospolita w Polsce. Porasta przydroża, groble, nasypy, wysypiska czy pola. Jak widzicie, natura sama dostarcza nam roślin, które z korzyścią dla zdrowia, mogą znaleźć się na naszym stole.
Komentarze
Prześlij komentarz