Jak przycinać piwonie?
Przycinanie zielonych piwonii jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy posiadać ostry, czysty sekator lub nożyce oraz środek dezynfekujący. To wszystko!
Jeżeli posiadasz więcej niż jedną piwonię do przycięcia, przygotuj wiadro z roztworem dezynfekującym i dezynfekuj narzędzia do przycinania po każdej roślinie. Zanurz ostrza w roztworze na około minutę przed przejściem do kolejnej piwonii.
Aby przyciąć piwonie, wykonaj następujące kroki:
👉 Poczekaj, aż liście zmienią kolor na piękny odcień pomarańczy lub głęboką czerwień, co sprawia, że harmonijnie komponują się z innymi jesiennymi barwami.
👉 Po pierwszych przymrozkach należy przyciąć łodygi tuż nad koroną rośliny, w miejscu, gdzie wyrastają one z ziemi.
👉Zbieraj i usuwaj łodygi oraz liście. Nie należy ich kompostować, gdyż patogeny mogą przetrwać i zainfekować rośliny ponownie, kiedy użyjesz kompostu w ogrodzie.
Czy wszystkie piwonie muszą zostać przycięte?
Wszystkie piwonie zielne powinny być przycinane jesienią. Piwonie drzewiaste nie powinny być co roku przycinane aż do ziemi, ale można je formować dla zdrowia i kształtu po okresie kwitnienia.
Co się stanie, jeśli zapomnę przyciąć piwonie?
Niektórzy ogrodnicy w ogóle nie przycinają piwonii. Chociaż czyszczenie może pomóc w ograniczeniu patogenów, możesz to zignorować, jeśli w twojej okolicy nie występują choroby piwonii. Jeśli nie zrobiłeś tego jesienią, warto przyciąć stare pędy wiosną, by zrobić miejsce dla nowych pędów.
Komentarze
Prześlij komentarz