Jadalna roślina, niesamowitą ozdobą kwietników


Wielu z Was na pewno rozpozna tę ślicznotkę ze zdjęcia. To Kamasja, piękny kwiat z rodziny szparagowatych. O jej uprawie napisaliśmy jakiś czas temu w poście: Kamasja, rzadka, ale piękna ozdoba ogrodów.

Jednak dziś, nie chcę rozszerzać porad dotyczących uprawy, ale zainteresować Was dwoma ciekawostkami. 

👉 Kamasja ma jadalne cebulki!
I nie chodzi o to, że od czasu do czasu dodawano je do potraw. Okazuje się, że cebulki kamasji są jadalne i stanowiły ważne źródło pożywienia dla rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Indianie gotowali je lub piekli, uzyskując słodki, orzechowy smak.

👉 Kamasja jest rośliną leczniczą.
I znowu mowa o mieszkańcach Ameryki, którzy wykorzystywali roślinę w medycynie ludowej. Indianie stosowali okłady z rozgniecionych cebulek Kamasji na rany i oparzenia. Używano jej także do łagodzenia bólu i obrzęku po ukąszeniach owadów.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Magiczny sposób na nowe liście u zamiokulkasa

Gdy sansewieria zwija liście

Jakiej doniczki nie lubi grudnik?

"Domowa" odżywka dla anturium która czyni cuda!

Choroby roślin. Co trzeba robić, gdy liście żółkną i opadają?

Turek, piękny i pożyteczny kwiat

Drzewko szczęścia - poprawia samopoczucie i oczyszcza powietrze