wtorek, 2 maja 2017

Nasturcja, kwiatek na kanapkę i do leczenia ran :)

O nasturcji już było na blogu tutaj - klik.
Warto wiedzieć, że ta przywieziona z Peru do Europy w XVI wieku roślinka jest nie tylko ozdobą, ale posiada właściwości lecznicze.

Nasturcja
Badania kliniczne wykazały, że nasturcja posiada silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Nic dziwnego, że w medycynie ludowej była stosowana jako środek dezynfekujący, przyspieszający gojenie ran czy antybiotyk.
Roślinę z powodzeniem można wykorzystać także w kuchni (co jest ostatnio bardzo modne). Z uwagi na lekko pikantny smak (podobny do rzeżuchy) nadaje się do sałatek i na kanapki z twarożkiem czy pastą rybną.

Jeśli chcemy mieć nasturcję u siebie w ogródku, to trzeba pamiętać, że po 10 maja powinniśmy wysiać jej nasiona do ziemi.
Siewki pojawiają się za około 10-14 dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz