Tarnina to pospolita w Polsce roślina porastająca brzegi rzek i łąki. Może osiągnąć nawet 3 metry wysokości, a jej cechą charakterystyczną są długie ciernie. Tarnina właśnie teraz kwitnie (zdjęcie zrobiłam wczoraj na spacerze) i wygląda to bardzo fajnie bo nie ma jeszcze liści a kwiatów jest już całe mrowie.
Tarnina (Prunus spinosa L.) ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. W owocach (tarkach) znajdują się flawonoidy - przeciwutleniacze, witaminę C (20 mg w 100 g), beta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki.
Uwaga!
Nasiona (pestki) tarniny są bardzo trujące - ich spożycie w małej ilości powoduje zatrucie, a w dużej nawet porażenie ośrodka oddechowego, prowadzące do śmierci!
Komentarze
Prześlij komentarz