O Begonii trochę inaczej
Na temat Begonii na moim blogu było już bardzo dużo wpisów. Można było przeczytać o tym jak się nią opiekować, zobaczcie wpis - Begonia Maculata (Begonia plamista, begonia koralowa) - ślicznotka z Brazylii.
Pokazałam też kolekcję zdjęć liści i kwiatów begonii: Begonie, jakież one są piękne!
Ale dziś postanowiłam inaczej podejść do tematu i przedstawić Wam kilka ciekawostek na temat begonii nie związanych z hodowlą.
👉 Czy wiecie że istnieje Begonia Kimjongilia?
Jest to odmiana begonii została nazwana na cześć północnokoreańskiego przywódcy Kim Dzong Ila.
👉 Begonia jako warzywo.
W niektórych kulturach, zwłaszcza w Ameryce Środkowej, begonie są wykorzystywane w kuchni. Ich liście, kwiaty, a nawet łodygi mają lekko kwaskowy smak i są dodawane do sałatek, zup czy sosów.
👉 Begonie w kosmetyce.
Ekstrakty z begonii są wykorzystywane w produkcji kosmetyków, ze względu na ich właściwości nawilżające i łagodzące. I nie są to tanie kosmetyki!
👉 Begonie jako rośliny lecznicze.
W niektórych kulturach begonie są stosowane w tradycyjnej medycynie naturalnej. Rośliny te zawierają wiele substancji biologicznie czynnych, takich jak flawonoidy, saponiny i kwasy organiczne, które mogą mieć działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Komentarze
Prześlij komentarz