Banan, czosnek i woda ryżowa, czyli trzy porady dla storczyków
Kontynuując temat storczyków, dzisiaj zebrałam Wam trzy rady, które sprawią, że Wasze orchidee będą rosnąć jak szalone.
1. Skórka bananowa jako nawóz.
To sprawdzony i bardzo łatwy do przygotowania domowy nawóz. Skórkę od banana zalewamy szklanką wrzątku i trzymamy 2 dni. Po tym okresie przecedzamy i rozcieńczamy wodą w proporcji 1:1. Płynem podlewamy storczyki, pamiętając że po pół godzinie nadmiar wody wylewamy z naczynia.
Tu podobnie jak wyżej, czosnek dodajemy do wody którą podlewamy nasze rośliny. To sprawi, że będą ciągle kwitły.
Napar sporządzacie analogicznie jak przy skórce od bananów.
3. Woda ryżowa do podlewania storczyków (i innych kwiatów).
Woda ryżowa powstająca po ugotowaniu ryżu nie powinna iść do zlewu. Wystarczy przelać ją do naczynia, wystudzić i wykorzystać do podlewania orchidei.
Wodę można również otrzymać bez gotowania. Wystarczy zalać 2 łyżki ziaren chłodną wodą i pozostawić na 2-3 godziny. Tak przygotowana woda ryżowa nadaje się do użycia od razu.
Ryż również możesz z powodzeniem wykorzystać.
Uwaga, podobno Japonki używają tak przygotowanej wody do mycia włosów!
Komentarze
Prześlij komentarz