Banany z Ugandy, w Polsce (raczej) ich nie kupisz


 馃崒 Uganda: Kr贸lestwo banan贸w i motocyklowych transport贸w

W Ugandzie banany to nie tylko owoc, ale te偶 filar codziennej diety, wa偶ny element kultury i istotny sk艂adnik lokalnej gospodarki. To zdj臋cie doskonale uchwyca esencj臋 codziennego handlu i logistyki w samym sercu Afryki Wschodniej.

Wydaje si臋 to niemo偶liwe, ale boda-boda, czyli lokalne taks贸wki motocyklowe, s膮 tutaj g艂贸wnym 艣rodkiem transportu. Cz臋sto s膮 tak przeci膮偶one, 偶e ledwo wida膰 je spod stos贸w zielonych, niedojrza艂ych banan贸w. Ka偶da ki艣膰 to spory ci臋偶ar i cenne 藕r贸d艂o dochodu dla rolnik贸w i sprzedawc贸w. To pokaz niezwyk艂ej si艂y, r贸wnowagi i pomys艂owo艣ci.

Czy banany z Ugandy mo偶na kupi膰 w Polsce?
Chocia偶 Uganda jest jednym z najwi臋kszych producent贸w banan贸w na 艣wiecie, to jednak znakomita wi臋kszo艣膰 banan贸w spo偶ywanych w Polsce i w Europie pochodzi z Ameryki 艁aci艅skiej, a nie z Ugandy.
W Ugandzie dominuje uprawa banan贸w typu Matoke (banany skrobiowe), kt贸re gotuje si臋 jako warzywo (jak ziemniaki). Na polski rynek trafia g艂贸wnie s艂odka odmiana Cavendish (偶贸艂te, deserowe banany).
Globalny handel bananami deserowymi jest zdominowany przez ogromne plantacje w krajach takich jak Ekwador, Kolumbia, Gwatemala i Kostaryka. Kraje te s膮 艣wietnie skomunikowane logistycznie z Europ膮 i maj膮 rozbudowane 艂a艅cuchy dostaw, kt贸re umo偶liwiaj膮 transport banan贸w w odpowiednich warunkach (zbierane s膮 zielone i dojrzewaj膮 dopiero w specjalnych dojrzewalniach w Polsce/Europie).

Komentarze