Pięknotka Bodiniera (łac. Callicarpa bodinieri), to jeden z najbardziej oryginalnych krzewów, jakie możemy posadzić w ogrodzie. Jej największym atutem nie są kwiaty, lecz niespotykane, lśniące owoce. Pozostają one na gałązkach długo po opadnięciu liści (często nawet do grudnia), zdobiąc ogród, gdy większość roślin jest już szara.
Pięknotka, czyli fioletowy zawrót głowy
Owoce: To znak rozpoznawczy pięknotki. Jesienią krzew obsypuje się setkami małych, błyszczących kuleczek o intensywnym, neonowym fioletowym kolorze. Wyglądają niemal jak sztuczne koraliki.
Kwiaty: Pojawiają się w lipcu. Są drobne, miododajne i mają liliowy kolor, ale są dość dyskretne w porównaniu do owoców.
Liście: Sezonowe, jesienią przebarwiają się na żółto-pomarańczowo, co tworzy piękny kontrast z fioletowymi owocami.
Warunki uprawy
Stanowisko: Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Słońce jest niezbędne do obfitego owocowania.
Gleba: Preferuje ziemię żyzną, próchniczą, lekko wilgotną, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym.
Mrozoodporność: Jest dość odporna, ale w bardzo mroźne zimy młode pędy mogą przemarzać. Warto ją sadzić w cieplejszych zakątkach ogrodu i ściółkować korę na zimę.
Ciekawostka: Owoce pięknotki są jadalne dla ptaków, ale dla ludzi są niesmaczne i mogą powodować lekkie dolegliwości żołądkowe, więc lepiej ich nie próbować.
#zielonybzik
#pięknotka

Komentarze
Prześlij komentarz