Jak wyhodować kaki z pestki?
Kaki, to smaczny i zdrowy owoc, który często obecnie można kupić w supermarketach. Więcej o jego zaletach zdrowotnych możecie przeczytać tutaj: Kaki - wartości odżywcze i witaminy.
Ale teraz skupmy się na innym zagadnieniu: czy można, a jeśli można to jak wyhodować kaki z pestki w doniczce?
Pierwszy problem, to zdobycie ziaren. Wbrew pozorom to trudne zadanie, bowiem owoce kaki dostępne w sklepach z reguły nie mają nasion. Na szczęście, od czasu do czasu trafi się owoc który zawiera kilka pestek. Jeśli jesteście niecierpliwi i nie chcecie czekać, można kupić pestki z kaki przez internet.
Ziarno kaki wygląda jak migdał i jest ma kolor kasztanowy. Osiąga wielkość około 1 centymetra (choć zdarzają się większe). Trzeba pamiętać że pestka traci szybko zdolność kiełkowania, dlatego trzeba działać jak bez zwłoki. Nasiona kaki znalezione w owocu od razu dokładnie oczyszczamy z resztek miąższu. Potem wkładamy do podłoża i moczymy 24 godziny. Po tym zabiegu pestki umieszczamy w ziemi w doniczce na głębokość około 1 cm i lekko przykrywamy.
Ziemia do kiełkowania powinna być odkażona i wolna od szkodników i grzybów. Najlepiej wcześniej wyparzyć ją w piekarniku, przez co najmniej 15 minut w temperaturze 180°C. Podczas kiełkowania ziemia powinna być stale (lekko) wilgotna. Doniczkę można przykryć folią w której nakłuwamy otwory i postawić w ciepłym miejscu.
Teraz trzeba być cierpliwym. W zależności od warunków kiełkowanie nasion może potrwać nawet miesiąc.
Powodzenia!
Komentarze
Prześlij komentarz