Jak rozmnożyć Awokado z pestki?
Dziś podam Wam przepis na rozmnożenie awokado z pestki, sposób pracochłonny ale w 100% skuteczny.
👉 Wkładamy świeżą pestkę od awokado do szklanego naczynia i zalewamy na kilka godzin wodą o temperaturze pokojowej.
Pestka powinna namoknąć, a wtedy delikatnie obieramy ją ze skórki. Jeśli trzymaliście ją w wodzie odpowiednio długo, powinno to być łatwe.
👉 Namaczamy w pozostałej wodzie ręcznik papierowy (gruby), odciskamy nadmiar wody i owijamy tym pestkę. Następnie wkładamy zawiniątko do foliowej torebki, którą szczelnie zawiązujemy. Chowamy w ciemne, spokojne miejsce i zapominamy o tym na około 4 tygodni.
👉 Po tym czasie pestka powinna pęknąć, a ze środka wyrośnie mały korzonek. Gdy to nastąpi, wbijamy w pestkę cztery wykałaczki (pod kątem) i układamy pestkę na słoiku z wodą, tak aby korzonek był całkowicie zanurzony w wodzie.
Można też zmodyfikować metodę, jeśli mamy szklane naczynie o mniejszym otworze (np. duży kielich), wtedy możemy umieścić na nim awokado bez wbijania wykałaczek.*
👉 Po około 3 tygodniach korzeń robi się większy i wtedy ostrożnie przenosimy pestkę do doniczki z ziemią. Pestkę wkładamy do gleby do połowy i delikatnie ugniatamy ziemię wokół. Obficie podlewamy i pilnujemy, aby pestka miała wilgotne podłoże.
Sami zobaczycie, że roślina rośnie w oczach.
* Moja koleżanka po wykiełkowaniu od razu włożyła awokado do doniczki z ziemią i zastosowała perforowaną, foliową torebkę, którą osłoniła doniczkę wraz z rośliną. Awokado też jej urosło!
Komentarze
Prześlij komentarz