Dereń to popularny krzew ozdobny, ceniony za swoją wszechstronność i dekoracyjność o każdej porze roku. Ale dziś będzie wpis nie o uprawie tej rośliny, tylko podam Wam trzy ciekawostki na jego temat.
Dereń to nie tylko ozdoba, ale i przysmak
Większość ludzi kojarzy dereń jako krzew ozdobny, ale jego owoce są jadalne i niezwykle cenione w kuchni. Najbardziej znany jest Dereń jadalny ( Cornus mas) a jego owoce mają cierpko-kwaśny smak i są bogate w witaminę C. Robi się z nich wyśmienite dżemy, konfitury, nalewki, soki, a nawet wina. W niektórych regionach dereń jest używany jako dodatek do mięs.
Drewno derenia jest niezwykle twarde
Drewno derenia jest znane ze swojej niezwykłej twardości i gęstości. Jest tak twarde, że w przeszłości używano go do produkcji narzędzi, rękojeści, a nawet elementów maszyn. W niektórych kulturach drewno derenia było wykorzystywane do wyrobu strzał i łuków ze względu na swoją wytrzymałość i elastyczność.
Dereń kwitnie bardzo wcześnie
Dereń jadalny jest jednym z najwcześniej kwitnących krzewów na wiosnę. Jego drobne, żółte kwiaty pojawiają się często już pod koniec lutego lub na początku marca, jeszcze przed rozwojem liści. Dzięki temu jest cennym źródłem pożywienia dla pszczół i innych zapylaczy wczesną wiosną, gdy inne rośliny jeszcze śpią.
Komentarze
Prześlij komentarz