Nawóz z kuchennego odpadu (nie spodziewalibyście się!)
Zero waste, to moda która bardzo przypadła mi do gustu. Odpadki które dotąd wyrzucaliście do kosza mogą mieć zastosowanie.
Dziś podam Wam mój przepis na nawóz z kuchennego odpadu. Chodzi o obierki z korzenia pietruszki, które dotąd lądowały w koszu na śmieci. A przecież w tych resztkach kryją się cenne witaminy i minerały.
Jak zrobić z obierek po pietruszce ekologiczny nawóz?
Niektórzy zalecają, aby obierki takie gotować pół godziny pod przykryciem, a powstałym wywarem podlewać rośliny doniczkowe raz na dwa tygodnie.
Mój sposób jest inny. Wyszorowane obierki wsypuję do starego, dość szerokiego termosu i zalewam to wrzątkiem. Po kilku godzinach przecedzam powstały wywar i rozcieńczam go w stosunku 1:1.
Dopiero taką miksturą podlewam moje roślinki.
Uwaga!
Nawóz z obierek po pietruszce nadaje się szczególnie dla roślin wymagających sporej ilości potasu.
Komentarze
Prześlij komentarz